2010. április 28., szerda

Travian jelszó tipp 3

Elkerülendő jelszóválasztási stratégiák

A jelszavak létrehozására használt általános módszereket a bűnözők is ismerik. Néhány módszer a könnyen megfejthető jelszavak elkerülésére:

Ne használjon sorozatokat vagy ismétlődő karaktereket. Az „12345678,” „222222,” „abcdefg” vagy a billentyűzeten egymás mellett lévő betűk nem biztonságos jelszavak.

Ne használjon hasonló megjelenésű helyettesítő szimbólumokat vagy számokat. A bűnözőket vagy más, a jelszavak feltörésében járatos rosszindulatú felhasználókat nem tévesztik meg a hasonlóságon alapuló elterjedt karaktercserék, például ha az „i” helyett „1” vagy az „a” helyett „@” karaktert használ („M1cr0$0ft” vagy „P@ssw0rd”). A karaktercserék akkor hatékonyak, ha más technikákkal együtt nehezíti velük jelszavát: pl. hosszú jelszó, hibás helyesírás, kis- és nagybetűk vegyes használata.

Ne használja bejelentkezési nevét. Saját vagy szerettei nevének, születési évének, személyiigazolvány-számának vagy hasonló adatainak semmilyen része nem alkalmas jelszónak. A bűnözők legelőször ezekkel próbálkoznak.

Kerülje bármely nyelv szótári szóalakjainak használatát. A bűnözők fejlett eszközök segítségével hamar feltörik a szótári szavakon alapuló jelszavakat, még akkor is, ha azokat visszafelé betűzi, szokványos helyesírási hibákat vét benne vagy karaktercserét alkalmaz. A káromkodások vagy obszcén kifejezések használata sem jelent védelmet.

Ne használjon mindenhol egy jelszót. Ha bármely számítógépet vagy on-line rendszert feltörnek, ahol ezt a jelszót használja, az összes többi, ezzel a jelszóval védett adata is hozzáférhetővé válik. Alapvető, hogy különböző rendszereken különböző jelszavakat használjon.

Ne tárolja jelszavait az interneten. Ha rosszindulatú felhasználók hozzájutnak az interneten vagy hálózati számítógépen tárolt jelszavakhoz, hozzáférhetnek minden adatához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése